Aplicaţia TikTok, interzisă pe telefoanele angajaţilor Parlamentului European și ai agențiilor federale din SUA

Parlamentul European a decis să interzică aplicaţia chineză de clipuri video TikTok pe telefoanele angajaţilor, din motive de securitate, a declarat un oficial european.

Parlamentul European este cea mai recentă instituţie europeană care ia această măsură, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Interdicţia se va aplica şi pentru dispozitivele private conectate la e-mailul Parlamentului şi alte reţele de acces instalate pe ele, a spus oficialul, adăugând că decizia urmează să fie anunţată în curând.

Comisia Europeană şi Consiliul UE au interzis de săptămâna trecută TikTok pe telefoanele angajaţilor, subliniind preocupările tot mari cu privire la compania deţinută de firma chineză ByteDance.

Platforma ultrapopulară de clipuri video, deţinută de compania chineză ByteDance, a fost luată în vizor de occidentali sub suspiciunea că Beijingul ar putea obţine acces la datele utilizatorilor săi din întreaga lume.

Beijingul a negat în mod constant că ar avea astfel de intenţii. În SUA, aplicaţia este considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale, fiind interzisă de la sfârşitul lui decembrie pe telefoanele funcţionarilor din administraţie. Recent, şi angajaţii agenţiilor federale au fost somaţi să procedeze la fel. Canada a adoptat o decizie similară luni. India a interzis, de asemenea, aplicaţia.

Parlamentul danez a anunţat marţi că le-a cerut deputaţilor şi întregului personal să dezinstaleze aplicaţia TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu, din cauza "riscului de spionaj", notează AFP.

Și Casa Albă le impune agenţiilor federale să interzică TikTok pe telefoanele angajaţilor 

Agenţiile federale americane vor trebui să se asigure că aparatele lor nu mai au pe ele aplicaţia video TikTok în 30 de zile, a dispus Biroul pentru gestiune şi buget al Casei Albe (OMB), relatează AFP.

Deţinută de compania chineză ByteDance, TikTok este vizată de aleşii americani, care consideră aplicaţia o ameninţare pentru securitatea naţională şi au interzis utilizarea ei pe aparatele electronice ale funcţionarilor într-o lege votată la sfârşitul lui decembrie.

Ordinul OMB reprezintă punerea în aplicare a acestei legi, ratificate la începutul lui ianuarie de preşedintele Joe Biden.

Într-un memorandum, directoarea acestui birou, Shalanda Young, le-a cerut agenţiilor guvernamentale "să suprime şi să interzică instalarea" aplicaţiei pe aparatele care le aparţin sau sunt gestionate de ele şi să interzică "traficul de internet" de pe aceste aparate spre aplicaţie.

Guvernul din Canada a anunţat şi el că va interzice TikTok pe aparatele mobile pe care le furnizează personalului său începând de marţi, făcând referire la "un nivel de risc inacceptabil" pentru viaţa privată şi securitate. TikTok se numără deja printre aplicaţiile chinezeşti interzise în India din 2020.

Cu peste un miliard de utilizatori activi în lume, TikTok ocupă locul al şaselea în topul platformelor sociale cele mai utilizate, potrivit ultimului raport al We Are Social privind evoluţia sectorului digital, publicat în ianuarie.

TikTok a recunoscut în noiembrie că unii angajaţi din China puteau accesa datele utilizatorilor europeni, precum şi faptul că anumiţi salariaţi au utilizat aceste date pentru a-i depista pe jurnalişti. Grupul neagă însă orice control sau acces la datele sale ale guvernului chinez.