Care este diferența dintre un SSD și un HDD

Un Hard Disk folosește magnetismul pentru a stoca datele pe un platan care se rotește la viteză mare, cu cât viteza de rotație este mai mare, cu atât viteza de scriere sau citire crește. Un HDD dedicat laptop-urilor, cu viteze de rotație de 5400 RPM (Rotații Per Minut) este capabil să îți ofere viteze de citire/scriere de aproximativ 120 MB/s.

SSD este prescurtarea de la Solid State Drive și așa cum spune și numele, acest tip de stocare nu are componente interne mecanice. Ca o analogie, poți spune că SSD-urile sunt memorii USB mai performante. Toată informația este stocată în microcipuri, față de un HDD unde informația este stocată pe un platan rotitor.

Un SSD este mai rapid față de un HDD tocmai din cauza faptului că nu are componente interne mecanice folosite pentru stocarea și accesarea informației. Datele sunt accesate direct prin intermediul unui microcontroller și nu prin mișcarea brațului magnetic pe platanul rotitor. Un SSD performant poate atinge cu ușurință viteze de scriere/citire de 3000 MB/s.