#deweekend / Noul MacBook este mai lent decât versiunea 2021. Ce ”greșeală” au făcut cei de la Apple

Cel mai nou MacBook Pro de 13 inci de la Apple, cu un procesor proprietar Apple M2, a început să ajungă la primii cumpărători, iar feedback-ul este departe de a fi foarte pozitiv, mai ales în teste, scriu cei de la Playtech. Din câte se pare, cel puțin anumite configurații sunt mai lente decât modelul de acum un an, cu M1.

Au ajuns online primele review-uri la noul MacBook Pro de 13 inci, versiunea dotată cu un un SoC M2 creat in-house de Apple. Deși procesorul se comportă impecabil, iar acest lucru era clar încă de la review-urile pre-lansare, există o problemă cu mediul de stocare, mai ales în cazul versiunii de bază, cea mai ieftină, cea pe care și-o cumpără cel mai mare număr de fani ai gigantului din Cupertino.

MacBook Pro 13 M2, mai lent decât MacBook Pro 13 M1

Max Tech și Created Tech, via MacRumors, au confirmat ceva ce nu ți-ai dori să afli vreodată despre un nou sistem lansat în 2022. Versiunea de MacBook Pro de 13 inci cu M2 dotată cu 256GB, proaspăt lansată, este mai lentă decât versiunea de acum un an, cu M1, cel puțin din prisma mediului de stocare. Practic, dai 1300 de dolari pe un sistem al cărui SSD este la 50% din performanța SSD-ului din versiunea lansată în 2021.

În cifre, este vorba de 1446 MB/s comparativ cu 2900 MB/s în sistemul de acum un an. Acestea sunt cifrele la citire, cele care contează cel mai mult pentru încărcarea sistemului de operare, a aplicațiilor, a fișierelor, a tot ceea ce faci pe laptop. La scriere, discrepanța de viteză este de aproximativ 30%. Este important de reținut că sistemele trimise la review de Apple în Statele Unite ale Americii veneau la pachet cu configurații de top, 1TB de spațiu comparativ cu 256GB, iar acelea nu au problema detaliată mai sus. Discutăm exclusiv de versiunea de bază a sistemului, cel mai ”ieftin”.

Cei de la Max Tech au deschis noul sistem și au găsit și explicația pentru acest fenomen foarte neplăcut. Are legătură cu faptul că în versiunea cu M1 dotată cu 256GB exista două SSD-uri cu 128GB care funcționau în RAID 0. Practic, viteza se dubla. În 2022, este vorba de un singur chip NAND de 256GB, de aici și înjumătățirea vitezei.

TAZ.ro oferă servicii complete şi suport în domeniul IT pentru companii: IT SUPPORT, CLOUD, DATA CENTER, IT SECURITY. Află mai multe AICI.