Cei care au conturile de social media „la liber”, nesecurizate, devin ținte ale infractorilor

Copiii şi adolescenţii cu conturi pe reţelele de social media ar trebui să facă o selecţie mai bună a "prietenilor" cu care intră în contact în aceste medii, fiind recomandat ca aceştia să fie oameni cunoscuţi, persoane în care să poată avea un minim de încredere, cu atât mai mult cu cât s-a observat că tinerii nu folosesc, în general, filtrele de securizare a profilului.

De asemenea, poliţiştii au menţionat că foarte mulţi tineri obişnuiesc să partajeze în social media informaţii sau fotografii care ar putea fi considerate confidenţiale de către un adult, inclusiv date personale, expunându-se astfel riscului de a fi victime ale infractorilor din mediul online.

Comisarul Stanciu Christian, coordonatorul Departamentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Sibiu, a declarat, pentru Agerpres, că e important ca adolescenţii, dar şi părinţii şi cadrele didactice să cunoască riscurile unor jocuri de genul "Balena Albastră".

"Copiii sunt foarte curioşi din fire, iar această curiozitate se manifestă şi pe Internet, putând fi speculată în mod negativ. Acum la modă este jocul Momo, care le cere utilizatorilor să răspundă unor provocări periculoase, cum ar fi autoflagelarea. Acesta este considerat şi mai periculos decât 'Balena Albastră' pentru că le cere tinerilor să execute aceste provocări îndeosebi în locuri ascunse, în secret, nu în spaţii publice ca în cazul 'Balenei Albastre' ", a evidenţiat comisarul, care a arătat că, recent, a trebuit să se intervină în cazul a două fete de la o şcoală din Sibiu care se autoflagelau, cu tăieturi pe mâini, în urma expunerii la un astfel de joc de pe Internet.

"Mai toţi copiii şi adolescenţii din generaţiile actuale au acces facil la calculatoare, tablete, smartphone şi accesează Internetul. Ei se expun astfel unor pericole, ameninţări care se află în graniţele lumii virtuale, deşi nu conştientizate suficient atât de ei, cât şi de către părinţi", a afirmat Daniela Chrzanovski, director general Swiss Webacademy România, organizatorul Congresului internaţional Cybersecurity, potrivit Agerpres.

-----

Compania TAZ.ro din Cluj, care oferă de peste 10 ani servicii în domeniul IT, a dezvoltat o serie de teste pe care companiile le pot comanda pentru a evalua pregătirea infrastructurii informatice şi a angajaţilor în cazul unor atacuri cibernetice. Pentru efectuarea testelor, echipa TAZ.ro va stabili scenarii de atac sofisticate, generate în urma unei campanii iniţiale de obtinere de informaţii.

Pentru a testa capacitatea companiei de a face faţă unui astfel de atac, puteţi comanda un test pe cybersec.taz.ro.