Peste o treime din companiile mici afectate de ransomware au trecut prin două sau trei incidente în ultimul an

Aceste date pot aduce sume importante dacă sunt vândute sau se cere răscumpărare în schimbul returnării lor.

În afară de riscul constant al întreruperii activităţii din cauza problemelor de securitate cibernetică, un studiu Kaspersky a arătat că firmele mici sunt puse în pericol şi de faptul că se bazează pe angajaţi fără experienţă în domeniul securităţii cibernetice. Una din trei firme mici încredinţează securitatea IT unor angajaţi care s-ar putea să nu aibă cunoştinţele necesare pentru a le proteja de ameninţările în continuă creştere.

Axat pe ameninţările pentru companiile mici, raportul arată cum le influenţează fenomenul ransomware, de exemplu, firmele care cad pradă fenomenului ransomware tind să fie victime de mai multe ori. Astfel, dintre cele afectate de incidente în ultimele 12 luni, 37% au avut de-a face cu două sau trei infectări.

Acest fenomen poate avea un efect distructiv asupra unei companii, din cauza întârzierilor sau a imposibilităţii de a avea acces la fişiere pentru perioade îndelungate. Dintre victimele ransomware intervievate, peste un sfert (27%) au pierdut accesul la datele lor săptămâni întregi, ceea ce înseamnă pierderi de profit şi afectarea reputaţiei.

Specialiştii spun că ransomware-ul este una dintre numeroasele ameninţări cibernetice cu care se confruntă companiile astăzi. Atunci când loveşte, poate avea implicaţii uriaşe, indiferent de dimensiunea afacerii, dar firmele foarte mici sunt cu atât mai vulnerabile la incidente multiple Unul dintre motive poate fi acela că în companiile mici segmentul IT este gestionat de persoane care nu ştiu întotdeauna cel mai bine cum să evite pericolele.

Companiile mici se pot proteja mai bine, în ciuda lipsei de personal IT, cu soluţii de securitate create special pentru astfel de organizaţii.