Tehnologia deepfake este din ce în ce mai întâlnită în promovarea tentativelor de fraudă online, în special cele care se propagă prin intermediul postărilor sponsorizate pe social media (Meta, Google etc), se arată într-un articol publicat pe site-ul Directoratului Național de Securitate Cbernetică.
Echipa ScamAdviser a lansat recent un articol-avertizare despre pericolul deepfake. Site-ul ScamAdviser.com, un instrument util pentru verificarea securității site-urilor gratis online, îi ajută pe consumatori să se decidă înainte de a cumpăra online, prin acordarea site-urilor un punctaj de încredere.
Escrocii sunt adesea printre primii care adoptă noile tehnologii, pentru a putea rămâne în frunte. O astfel de tehnologie emergentă este Inteligența Artificială (AI ), care acaparează lumea cu asalt.
Una dintre aplicațiile AI este crearea de "deepfakes" și, deoarece toate tipurile de media, de la voci la videoclipuri , pot fi "deepfaked", această tehnologie are potențialul de a provoca daune și pierderi masive atunci când este folosită în mod abuziv. Citiți mai departe pentru a afla ce este tehnologia deepfake și cum să evitați înșelătoriile deepfake.
Manipularea imaginilor cu ajutorul unor instrumente precum Photoshop a fost mult timp un cuțit important în sertarele escrocilor. Editarea imaginilor este folosită în mod obișnuit de escroci pentru a crea identități false, documente false, aprobări false ale unor celebrități și multe altele. Tehnologia Deepfake le permite escrocilor să ducă falsificarea la nivelul următor prin crearea de videoclipuri cu persoane care spun și fac lucruri pe care nu le-au spus sau făcut niciodată. Deepfakes pot fi create folosind imagini, videoclipuri și audio.
Deepfakes se numesc astfel deoarece au fost posibile datorită unei ramuri a "învățării profunde" numită Generative Adversarial Networks (GAN). GAN-urile se bazează pe tehnologia "rețelelor neuronale", dar, în timp ce rețelele neuronale pot fi folosite doar pentru a percepe cantități mari de date, GAN-urile au oferit rețelelor neuronale capacitatea de a crea conținut nou.
Deepfakes s-au propagat datorită spiritului open-source al comunității de învățare automată. Progresele în cercetarea în domeniul modelării generative sunt, în general, puse la dispoziție gratuit pentru ca oricine din lume să le poată descărca și utiliza. Ca urmare, numărul de deepfakes a explodat de-a lungul anilor, iar guvernele se străduiesc să formuleze reglementări, temându-se că falsurile extrem de credibile pot avea un impact negativ asupra societății.
Orice tehnologie care are potențialul de a schimba lumea poate fi folosită pentru bine sau pentru rău. Deepfakes au o multitudine de aplicații pozitive, cum ar fi aducerea "înapoi la viață" a celor decedați, o mai bună schimbare a fețelor în industria cinematografică, educație interactivă, marketing imersiv și multe altele. Din păcate, există și o latură întunecată care include o serie de escrocherii deepfake diferite:
Cum să depistați deepfake-uri
În primele zile ale deepfakes, depistarea unui deepfake era la fel de simplă ca și observarea dacă ochii clipesc. Ochii care nu clipeau semnalizau un deepfake, deoarece tehnologia nu era suficient de avansată pentru a crea ochi care clipesc. Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, devine din ce în ce mai dificil de identificat un deepfake. Cu toate acestea, există totuși câteva semne pe care le puteți observa dacă sunteți foarte atenți:
Sincronizare necorespunzătoare a buzelor
Clipitul nefiresc
Mișcări bâlbâite
Umbre lipsă și iluminare nefirească
Părul nemișcat sau mișcarea nefirească a părului
În general, deepfakes au tendința de a avea efectul "uncanny valley", în care creierul simte că ceva nu este natural. Pentru a combate focul cu foc, sunt în curs de dezvoltare instrumente care folosesc inteligența artificială pentru a identifica deepfakes. Tehnologia deepfake se îmbunătățește rapid și, prin urmare, este imperativ să rămâneți în alertă și să urmăriți semnele de avertizare ale escrocheriilor deepfake.
Surse
https://www.scamadviser.com/ro/articles/nu-va-lasati-pacaliti-de-deepfakes
https://www.scamadviser.com
https://www.dnsc.ro/citeste/comunicat-dnsc-ing-eveniment-informal-presa-tentative-frauda-deep-fake
IT Support, Cloud - Data Center, IT Security
Servicii de Desktop Management, Server Management şi Network Management cu suport inclus, design şi implementare, monitorizarea infrastructurii, consultanţă şi soluţii la cheie
Soluţie profesională datacenter construită pe o structură de High Density Virtualisation furnizată de IBM, cu servicii redundante de alimentare curent, răcire, conexiuni internet, cluster HA, storage și rețelistică
Cloud computing este un concept modern, reprezentând un ansamblu de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii.
Datele dumneavoastră sunt foarte importante, iar atunci când se întâmplă să nu le mai puteți accesa, servicul TAZ de recuperare date este soluția pe care o căutați.
Prin divizia TAZ CyberSec vă punem la dispoziție experiența, expertiza şi echipamentele necesare pentru a putea preveni şi combate atacurile informatice